De soundtrack van het leven door Klein Orkest

“Op een terrasje in de zon met z’n tweeën, net als vroeger, dat is lang geleden”. Hoe konden Harrie Jekkers, Leon Smit, Niek Nieuwenhuijssen en Chris Prins in 1984 al weten dat we in 2020 niet meer gewoon op een terras konden zitten? Vooruitziende blik? Toeval? Hetzelfde nummer ‘Vrienden II’ van het album ‘Later is allang begonnen’ biedt in ieder geval ook hoop: “Waar we toen zijn opgehouden, gaan we nu gewoon weer door.”

Altijd raak

Klein Orkest begaf zich voor het grote publiek in de subtop van de Nederpop-hausse die ons land in de eerste helft van de jaren tachtig teisterde. Voor het grote publiek dan, want onder kenners (of wat daar voor door moet gaan) behoorde de band muzikaal, maar zeker ook tekstueel tot de top. Ik wil niet zeggen dat ik een kenner ben, maar ik deel die mening wel. De band bestond een jaar of zes en maakte drie elpees: ‘Het leed versierd’, ’Later is allang begonnen’ en de met een Edison bekroonde kinder-elpee ‘Roltrap naar de maan’. Het zijn allemaal platen die hier nog regelmatig op de draaitafel liggen en die nooit vervelen. Vrolijke liedjes, serieus, ja soms hard en droevig, maar altijd raak.

Verplichte kost

Goed: nummers als ‘Over de muur’ en ‘Laat mij maar alleen’ kennen de meeste wel, maar luister ook de rest van de nummers op de platen eens. Hoogtepunten zijn wat mij betreft ‘De boodschappentas’, ‘Het leed versierd’, ‘Verloren tijd’ en ‘Later is allang begonnen’, maar eigenlijk moet ik me niet aan zo’n lijstje wagen. Mijn waardering voor Klein Orkest werd twee jaar geleden bekrachtigd door een eenmalige reünie tour van de op en na originele bezetting onder de veelzeggende naam ‘Later is allang begonnen en vroeger komt nog 1 keer terug.” De sound was exact hetzelfde als die van 35 jaar geleden en ook de stem van Jekkers lijkt niets geleden te hebben. En nu is het klaar met de band en resten ons drie prachtige langspelers. Ben je ouder van jonge kinderen? Dan is de elpee of CD ‘Roltrap naar de maan’ mijns inziens verplichte kost. Ben je alleenstaand? Getrouwd? Gelukkig? Of juist niet? Sta je op een keerpunt in het leven? Of weet je het gewoon allemaal even niet meer? Je vindt de antwoorden in de soundtrack van het leven door Klein Orkest. Luister ze nu, want later is allang begonnen, en vandaag komt nooit meer terug…